Keresés ebben a blogban

2013. március 31., vasárnap

Házi krémes







El kell mondjam a mi húsvéti krémesünk történetét...Vicces is meg nem is:) Húsvét előtti héten már hozzáláttam az aprósüteményeknek. Nálunk soha nem készül ilyesmi, hát gondoltam idén legyen másképp. Készült bajadéra, szentjános kenyeres kocka, nápolyi, linzer karika. Nem kevés munka volt benne és nem kis mennyiség készült el:) Mégis két nappal húsvét előtt megkivántuk a krémest... Mi legyen hogy legyen, apát útba igazították a helyi pékségbe, ahol nagyon finom krémest alkotnak. Apa rohan, leadja rendelését 15 szelet krémesre, hanyatt vágódik a borsor árától, hazajön, elpanaszolja, de örül, anya is örül, mindenki örül, lesz apró süti, lesz krémes. Szombat délután apa elalszik,felkel, rájön, hogy elfelejtette a krémest, újra rohan,beront a pékségbe, nyújtja a nagy tálcát...és kiderül, hogy a rendelést eltolták, 15 krémes helyett, 15 krémes lapot kapunk :) Apa dühöng, nem fizeti ki, de elhoz egy krémeslapot...Így történt, hogy szombat du 4 órakkor nekiálltam életem első krémesének. Natasa receptje alapján (mert hogy nálunk a krémes krém mumus, minden alkalommal folyik) és ő esküszik a sikerre. Nos a krémes pazar lett, lepipál minden eddigit...45 perc alatt kész voltam, tehát még nem is macerás.

Íme a recept:

  • 1 liter víz
  • 1 liter tej
  • 300 gramm porcukor
  • 4 vaniliás cukor
  • 1 sütőpor
  • 8 tojás sárgája
  • 8 tojás fehérje
  • 20 dkg liszt
  • 5 kiskanál kukorica keményítő


Fél liter tejet és fél liter vizet kikeverünk a cukor 3/4-ével, liszttel, sütőporral, keményítővel, vaniliás cukorral, 8 tojás sárgáával. A másik fél fél litert felforraljuk és hozzáötjük a keveréket. Sűrűre főzzük :) A fehérjét a porcukor másik felével kemény habbá verjük és a forró krémhez keverjük. Addig keverjük óvatosan míg homogén krémet nem kapunk. Egy magas falu tepszit folpakkal kibéleltem, bele a lapokat, rá a krémet és a tetejére a másik lapot. Kb 5 óra múlva tálcára borítottam és szépen lehetett szelni (derelyevágóval ki lehet előre szabni a kockákat). Porcukor a tetejére, isteni csemege :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése