Keresés ebben a blogban

2012. október 19., péntek

Raffaello torta



Vagy inkább mandula torta, mert annyira sok köze nincs a kókuszhoz. A mindemegette.hu-n találtam a receptet, de egy keveset módosítottam rajta. Mindenkinek meleg szívvel ajánlom, mert különlegesen finom.

Hozzávalók 2 kókuszos tésztához:


  • 7 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg liszt
  • csipet só

Hozzávalók a mandulás tésztához:

  • 10 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 7 dkg darált,pirított mandula
  • 7 dkg vaj

Krém:

  • 1 liter tej
  • 7 tojás sárgája
  • 3 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 8 ek cukor
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg fehér csokoládé

Plusz hozzávalók:

  • Dr Oetker mandula aroma
  • 3 4 dkg darált, pörkölt mandula
  • tejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé


A recepten a plusz hozzávalókban változtatam. A krémbe ugyanis tette 1 2 kanál mandula aromát, pörkölt mandulát, és a 20 dkg fehér csokit nem felolvasztottam benne, hanem belereszeltem, hogy darabos maradjon, valamint kevesebb vajjal kevertem ki.



A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd továb keverjük a (por)cukorral. Óvatosan beleforgattam a sót, lisztet, kókuszreszeléket. Kivajazott kerek tortaformába papírt tettem és a tojásfehérje felét bele kanalaztam. 150 fokon sütöttem pár percig majd 100 fokon szárítottam még. Mikor már szép ahlvány barna a teteje,akkor kiveszzük, leszedjük a papírt és hűlni hagyjuk. Az alábbi módon még egy lapot sütünk.

A mandulás tésztával meggyűlt a bajom. Valószínűleg ez valamiféle linzerszerű tészta kellene, hogy legyen. Nekem ennyi vajjal nem állt össze, így egy kicsivel több  vajat tettem és egy pici meleg vizzel gyúrtam össze. Ruganyos tésztát kell kapnunk. Szintén kivajazott tortaformába tettem, lapítgattam, mert nyújtani nem lehetett. 150 fokon sütöttem pár percet majd 100 fokon szárítottam. Mikor már eléggé megbarnult, kivettem.  Még melegen akartam kiszedni, de annyira morzsálódott, hogy hozzá sem mertem nyúlni...kitettem 5 percre a hidegre, ami alatt olyan szinten beton keménységűvé szilárdult, hogy azt hittem, örökké a formában marad. Félbe kellett vágnom, így sikerült kiszabadítanom.

A tejet egyszerüen kikeverem a tojással, pudingporral, cukorral. Sűrűre főzöm és kihűtöm. Tettem hozzá 2 kávés kanál mandula aromát. Mikor kihűlt, kikevertem a vajjal (nem tettem bele mind a 20 dkgot,nekem soknak tűnt). Fehércsoki darabkákat adtam a krémhez (20 dkg), és még 3 4 dkg darált mandulát.

Alulra kókuszos lap ment, erre krém, majd a betonszerű mandulás tészta, majd krém és újabb lap a tetejére. Erre is krémet kentem. Oldalát mandulaszeletekkel vontam be, tetejét mandulával, kókusszal szórtam meg és fehér csokit csepegtettem rá. Lehet tejszínnel díszíteni a széleket, most kihagytam.
Másnap délutánra megpuhultak a lapok, összeértek az ízek. Nagyon finom volt!

Köszönöm a receptet SZG Anitának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése