Keresés ebben a blogban

2013. január 9., szerda

Coq au vin (kakas borban)

Előre megjegyzem, hogy nem bonyolítottam túl adolgokat. A létező legegyszerűbb receptet választottam. A pácolás sem 4 napig tartott, csak másfélig. valamint húslevet sem főztem rá. Mégis tökéletesen finom étel került az asztalra, csak ajánlani tudom.

Szóval kell egy szép nagy kakas :)

Nálunk hibernált állapotban került bele 4 comb, 4 szárny, 4 felsőcomb.

A husikat vegetával jól bedörzsöltem, megsóztam, lábasba raktam, felöntöttem annyi vörösborral (kb 3 dcl),hogy valamennyire elfedje. Vízzel pótoltam. 2 db lilahagymát 4be vágtam és hozzátettem, 2 db vöröshagymást szintén hozzátettem, 2 dundi fokhagymát, még egy kevés vegetát, sót a borhoz, 6 7 db szemesborsot, 2 babérlevelet, kevés kakukkfüvet. Így pihent kb másfél napot a hidegen.

Vasárnap reggel császár szalonnát zsirjára sütöttem.A husikat kivettem a pácléből, rácson lecsöpögtettem, lisztben megforgattam és a szalonna kisült zsirjában pirosra sütöttem. Egy lefedhető edénybe tettem őket. Erre ráöntöttem a maadék szalonna zsirját, a szalonna darabokat, tettem rá 2 db 4be vágott vöröshagymát, 1 lilahagymát, darabokra vágott répát, félbe vágott gombákat. Picit sóztam, borsoztam, vegetáztam, felöntöttem a maradék 7 dcl vörösborral (Vranacot használtam), tettem hozzá babérlevelet, kakukkfüvet és a sütőbe toltam.




Kb 2 óra alatt puhult meg a hús. A legvégén lemertem a vörösboros szaftot külön edénybe és hagytam a húsikat újrapirulni. Krumplipürével ettük, szafttal locsolgatva, puha kennyérel. Igazi gasztroélmény volt :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése