Keresés ebben a blogban

2013. január 21., hétfő

Narancsos diószelet pörkölt "csigával"



Finom, egyszerű, kevés cukrot és lisztet tartalmaz. Mi is kellene még? :) Nosalty-n leltem a receptre, de elég sokat változtattam rajta. Köszönöm MSzabinának :)

Nem piskótát sütöttem, hanem egyszerű kevert sütit.

Hozzávalók:
  • 15 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 dcl ásványvíz
  • 14 dkg dió (durvára törve)
  • fél sütőpor
Ezeket összekutyultam és egy nagyobb sütőpapiros tepsibe kanalaztam. A lényeg, hogy akkora legyen, hogy aztán kettőbe lehessen vágni.

Mikor kisült tálcára borítottam, de csak akkor vágtam félbe (vagyis négybe), mikor kihült. A tészta törékeny.

A krémen szintén változtattam.

Hozzávalók:
  • 4 dcl frissen facsart narancslé
  • 2 dcl víz
  • izlés szeint rum
  • 1 csomag vaniliás pudingpor plusz 1 kanál liszt
  • édesítéshez lehet használni mézet (én kevés barnacukrot és mézet használtam, mert a narancs már így is édes)
  • Egy teás bögrényi valódi, felvert tejszín 
  • Nagyon kevés vaj, talán 2 3 dkg

Narancslével elkeverni a pudingport, lisztet, felönteni a vízzel. Lehet édesíteni, én csinnyán bántam a cukorral (talán 2 evőkanál volt benne plusz 1 kanál méz). Sűrűre főzni és kihűteni. A valódi tejszínt, ami tényleg felvert állapotban csak egy teásbögrényi hidegen adtam hozzá. Tulajdonképpen én így váltom ki a margarint a krémből. A tejszín zsiros, de mégsincs akkora kalóriaértéke mint a margarinnak, viszont a krémet lágyitani kell, mert a pudingos massza magában sűrű. Hozzá mikszereltem még 2 3 dkg vajat,de csak azért, hogy a krém biztosan ne legyen folyós. Nem is lett. Szépen megkötött. A lapot hosszában félbe, majt keresztben  vágtam. Így tettem a tálcára, rá egy vékony réteg baracklekvár, erre pedig rumot csöpögtettem. Mehetett rá egy réteg krém. Erre a következő lap(ok) egymás mellé, így nyertem szép hosszú roládot. Majd ismét rum következett és a maradék krémet is rákanalaztam. Narancsos feketecsokit reszeltem rá, pörkölt cukorral és dióval diszitettem :) Egy éjszakát pihent a hidegen (figyelem semmi pára, mert a cukor olvad!!!a meleget jól tűri, a párát nem). Másnapra jól összeértek az ízek.
Könnyű, finom desszert.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése