Keresés ebben a blogban

2012. december 7., péntek

Borban érlelt diós sajt



A borban érlelés annyit tesz nálam, hogy nem vízfürdőt, hanem sós borfürdőt kapott. 
Nem friss tejből készítettem. Tulajdonképpen kicsit túrósabb jellegű sajtot szerettem volna. Hogy mi lesz belőle, nem tudom.  Az alvadék túrószerű volt, hozzákevertem pörkölt diót. Most deszkán várakozik, durva sóval dörzsöltem be. Kiváncsian várom, mi lesz a végeredmény.

Egy angol hölgy honlapján olvastam, hogy a sajtot öregíteni is lehet. Mivel a kamrában, pincében tartás nem mindig adja az ideális hőmérséklet - páratartalom értékeket, így ez az okos hölgy kitalálta, hogy dobozolni kell a sajtokat. A sajt méretétől függően legalább 2x nagyobb dobozra és egy tiszta szivacsra van szükség.
A szivacsot enyhén meg kell nedvesíteni. A sajtot a dobozba tenni, távolabb tőle az oldalára állított szivacsot, az egészet lezárni és a hűtő aljába tenni. Voálá sajtbarlang :)

Ki fogom próbálni, ám előbb kiváncsi vagyok a kamrai folyamatokra. A trappista (jellegű) sajtom szépen sárgul! Elég hideg van,szellőzés megoldva, páratartalommal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése