Sok helyen fordultam meg tanácsért. Kaptam hideget és meleget is. Főleg hideget. Nem igazán értették meg, hogy nem komoly babérokra török, nem sajtmester akarok lenni, csak saját kedvtelésből a konyhában próbálkozni. :( Szomorú. A másik, amit nem értek, mért kell a sajtrecepteket ennyire titkolni??
Egyetlen magyarázatot tudok rá, mégpedig a logika azt diktálja, hogy azért, mert annyira kézenfekvő (bele lehet jönni mint az úszásba és a biciklizésbe), hogy bárki meg tudná csinálni, aki egy kevés hajlandóságot mutat rá.
Nem voltak spéci konyhai eszközeim, nem volt 100 fokig mérő szuper hőmérőm, tejsavmérőm, présem és stb...mégis finom (!!!) sajtot tudtam csinálni. Kicsit a saját érzéseimre is hagyatkoztam, de hát kell is az, hogy sajtolás közben a szív is belekerüljön az oltó mellé :)
Történt az, hogy a szomszédságból vásároltam 8 liter rendkivül jó minőségű tejet. Abból gondolom, hogy jó a tej, mert vastag tejszín, tejföl réteg keletkezik rajta (én újjaim szerint három, apuújjméretben pedig másfél) és csak több nap (6 7) után alszik meg.
Az aznapi fejést csak másnap használtam fel, és csak akkor is 4 litert- gondoltam ne vesszen már kárba, mégis csak első próba...
Az előző fejésből az aludtejhez trappista sajtot reszeltem, beledobtam egy trappista kockát. Ez volt az én kultúrám mezofil kultúra híján. (Azóta már beszereztem pár fajta sajtkultúrát, kiderül majd a következő sajtolásnál, hogy mekkora a különbség)
Ezt az aludtejes keveréket a 32 fokos tejhez kevertem, meleg helyen hagytam 30 40 percig, néha megkevertem. Ez után hozzáadtam a 34 fokos tejhez a kevés vizben elkevert oltót. 15 perc után már kezdett összeállni a tej. 35 perc után elkezdtem az alvadékot vágni előszor 4 be, majd oszlopokat végül kockákat kialakítva. 10 percet pihentettem, majd újra apritottam az alvadékot egészen 5 6 milis csíkogik. Ezután még 10 perc pihi. Asavó 1/4ét lemertem. Végül jöhetett az utómelegítés óvatos keveréssel 5 percen át 39 fokig, de csak lassan, hogy kb 1 perc alatt csak 1 fokot melegedjen.
Végül pelusban leszűrtem, az alvadék közé még 2 3 dkg reszelt sajtot nyomkodtam, jól megcsavartam, egész addig mig már nem jött belőle savó. Kilyukasztott tejfölös dobozba tettem és súlyt tettem a tetejére.Így pihent a hidegen egy napot. Másnap 20 százalékos sófürdőbe tettem egy napra. Ezután egy nap szikkasztás következett. Most pedig érlelem. Naponta megforgatom, hogy mindenhol érje levegő. Várom, hogy sárguljon érjen :)
Legközelebb a csavart pelussal együtt fogom préselni, hogy normális alakja legyen, vagy valami kisebb műanyag tésztaszűrőben. Sajnos éppen nem találtam semmilyen kerek műanyag dobozt, amit kilukaszthattam volna, így maradt a tejfölös vödörke. Nem szépségkirálynő, de meg kell mondjam, hogy tényleg nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése