Keresés ebben a blogban

2012. december 21., péntek

Házi sajt folytatás...

Mert hogy lesz folytatás :) Tegnap este végre volt ok az ünneplésre, így megvágtuk a sajtokat.

A borban érlelt diós szárazabb, nem lágy, de az íze intenzív, finom. A külseje vastag boros kérget kapott. Nehezebben vágható. Az íze kellemes, a diótól pikáns...Nagyon tetszik, még biztosan csinálok :)

A köménymagos sóóóós lett mint a hering  :( Rájöttem, hol a hiba. A sót nem hideg, hanem meleg vízbe tettem. Így rögtön feloldódott, gondolom a meleg víz által meg előbb is beivódott. Egy napos sófürdő nem szükséges, ha meleg vízbe tesszük...Amúgy a sósságtól eltekintve hihetetlen finom, illatos. Külseje szintén kérget kapott, sárgul. Még egy hét kellett volna és teljes vajsárga kabátot öltösön -hogy legyünk már költőiek :) Mikor felvágtam, a köménymag illata fenséges volt...

A végére tartogattam a legjobban. Jelentem, hogy a trappista jellegű sajtom, nem csak jellegű. Hanem trappista. Napsárga, belül kemény, az illata mint a trappistáé. Az íze...Nos anyukám nem tudta, hogy melyik az enyém és melyik a bolti :)

Teljes a siker. Jöhet a következő kísérlet. A trappistákat méhviasszal fogom bevonni, hogy ne száradjanak ki. A sajtöregítéssel is megpróbálkozom :)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése