Keresés ebben a blogban

2012. március 13., kedd

Zellerkrémleves liszt nélkül

Igyekszem magas protein tartalmú ételeket késziteni. A zöldségekben sajnos alig van, ugye inkább szénhidrát...dehát zöldség kell és kész. Inkább igyekeztem ott megritkitani, ahol tényleg lehet. Mondhatom, hogy a kedvenc levesem :)


Egy 4 fős család részére:
Egy nagy darab, szimpatikus zeller fele
Egy közepes burgonya
Kevés vaj (inkább vajacska a kalóriák miatt)

Fehér bors
Leveskocka (tudom tudom, nem túl egészséges...)
Fehér bor
Tejföl



Neem használtam lisztet a behabaráshoz. Burgonyával helyettesitettem, ami szétfőve krémesebbé tette az ételt.
Szóval vajon megdinsztelem az apró kockára vágott zellert, hozzáadtam a kockára vágott krumplit, felöntöttem vizzel. Fűszereztem sóval, borssal, pici vegetával, hozzátettem a leveskockát. Mikor megpuhult hozzáadtam egy kevés fehér bort (ez a lelke,nélküle nem enném meg), tejfölt. Ezután levettem a tűzről és turmixgéppel pépesitettem a zöldségeket. A piritott zsemlekocka csak fokozza az élvezeteket :)


 A zsemlekockákat az én párom piritotta...elbeszélte az időt, igy ilyen négerek lettek :)





Ezer éve nem blogoltam...

Ezer éve nem blogoltam. Igazából senki sem orrol meg érte. Nem is tudom, hogy olvassák e a kis irományaimat. Igazság szerint, nem is másoknak irom, inkább magamnak. Mostanság gyakran megesik, hogy a saját receptemet innen készitem el:) Egyrészt mert nem sürün igazodom el a sok papiros között a fiókban, másészt lustaságból, mert igy rögtön megtalálom, amit akarok. :)

Tény, hogy imádom a hasamat. Nem az a fajta vagyok, aki azért eszik, mert éhes. Sajnos:( Én az izekért vagyok oda. Mikor "azokat" a napokakat élem, sűrűn megkivánok bizonyos izeket...és hát felehetem én a hűtő teljes tartalmát :S, ha nem csillapitom azt a kis ördögöt az agyamban, addig nem nyugszik. Sokszor emlegetem, hogy az én gyomrom a fejemben van :D Ha a lelkem jól lakik, akkor a testem is :D
Nos ennek az eredmény a sok plusz kiló, amit ugye én is hiú nő lévén le akarok adni igy nyár előtt. Diétába kezdtem hát. Nem fogyókúra, nem sanyargatás, nem...abból köszönöm elég volt a gimis éveimben örökre. Nem is tudom, képes lennék e még egy almán és egy tál zöldborsón elélni hetekig...szörnyű:S
Viszont az egészség mindenek előtt a legfontosabb, igy egészséges életmódra fogtam a családot. Igyekszem kihagyni a főzésből a lisztet, a cukrot...igyekszem, hogy ne együnk tésztát. Mert nálunk heti 2x bizony az asztalra kerültek a finomabbnál finomabb sajtos tészták és társaik...Vacsorára egy kanna teát, kis joghurtot, körtét, tejjel elkevert protein port "szopogatok", és éjjel 11 felé sajtos szalámis szendvicsről ábrándozom :) Szüleimet is igyekszem a helyes irányba terelgetni. Főleg a vacsora jelent akadályt. Fél 9...barátok közt...fehér kenyér...császárszalonna...almával... Ezek a barátok közt kivátelével le lettek váltva csirkemell felvágottra, rikottára, joghurtra, főtt tojásra...
Aztán reméljük nyárra már bomba formába hozzuk magunkat.
Szeretnék a héten egészséges recepteket feltenni :)

2012. február 11., szombat

Sajtos croissant

A gportálos lakoma oldalról vettem a receptet. Juhász Ilonka receptje mozgatta meg leginkább a fantáziámat. Nem csalódtam, a recept tökéletes:)

75 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dcl tej
2 dcl joghurt
1 kanál cukor
2 púpos kanál só
2 tojás
1 egész margarin(fagyosan)

Az éleszőt a tejjel és cukorral megfuttatam. A liszthez hozzáadtam a sót, tojásokat (én egy egész tojásból és 2 fehérjéből csináltam), a joghurtot. Hozzáöntöttem a megfuttatott élesztőt, jól összedolgoztam. 8 db palacsintaszerűséget gyúrtam belőle és mindegyik lapra (kivétel a legfelső) margarint reszeltem. Az igy egymásra pakolt palacsintákat kinyújtottam amilyen vékonyra csak tudtam. Háromszögeket vagdostam, sajttal töltöttem és kizsirozott tepszibe tettem. Tetejét sós tojássárgával kentem meg.
200 fokon sütöttem pirosra. Nagyon finomak lettek:)

2012. január 14., szombat

Pizza pizza pizza!!!!

Biztosan mással is van az az érzés, mikor megkivánunk egy ízt, addig nem hagy nyugodni , mig el nem készitjük... Velem igy van, mikor pizzáról van szó. Imádom minden formáját, de 2 alapkomponens általában nem hiányozhat. Ez a paradicsom és a sajt :)
Napok óta csillapithatatlan pizza utáni vágyamat tegnap végre csillapithattam. Pénz szükében nekiálltam a pizzagyártásnak. Számtalanszor vallottam már kudarcot, vastag lett, kemény lett, kalácsos lett... DE tegnap megtaláltam az igazi finom pizza receptjét, és az instrukciókat is hozzá (mert anélkül, talán nem jövök rá a nyitjára). Köszönöm a rántotthús wokban szerzőjének a postot, ami megváltoztatta a kelt tésztához való viszonyomat :)

Hozzávalók:
55 dkg liszt
5 dkg élesztő
323 ml viz
1 kanál cukor
1 kaanál só
2 3 kanál oliva olaj

A meleg vizet összekeverjük a kanál cukorral, oliva olajjal, élesztővel és felfuttatjuk. A lisztbe mélyedést csináluk, és ebbe öntünk egy kevés élesztős vizet. Összekevergetjük annyi liszttel, amennyit felvesz. Újra nyakon öntjük élesztővel, újra kevergetjük. Addig ismételjük, mig az élesztő el nem fogy. Ezútán jön a titok :) A dagasztás. Gyűrjük és gyúrjuk kb 15 percen át. A végén a tészta már teljes átalakul, nem ragad a kezünkhöz, formázható. Ezután a munkalapra grizt és lisztet szórunk, az elnegyedelt tésztát papirvékonyra nyújtjuk rajta. Közben a sütőt már előmelegitjük 250 300 fokra. A tésztát én most pépesitett fokhagymával öszzekevert paradicsommal locsoltam meg, bazsalikomot, oregánót, majd reszelt trapistát tettem rá. Igy sütöttem kb 14 percig. Isteni lett :)

sajnos kép megint nem lett:(


itt az elmaradt kép:)













2011. december 23., péntek

puncs gombóc és gesztenyés gombóc

Puncs mignon:

4 tojásos piskótát sütöttem,amit széttördeltem. Ebbe tettem egy kanál baracklekvárt, két kanál kakaót, egy kevéske margarint olvasztva, 3 narancs levét és nyakon öntöttem jóskán rummal. Kevés porcukrot is adtam hozzá. Golyókat formáztam, és csokiba mártottam.

Gesztenyés desszert:

250 g geszteny
izlés szerint egy kevés darált keksz
kevés olvasztott margarin
kevés porcukor
vaniliás cukor
rum
3 kanál felvert tejszint

Ezt masszává gyúrtam,kihütöttem, golyókká formáltam és csokiba mártottam:) Rondák voltak, de finomak :)




 





Stefánia vagdalt


Hozzávalók:

1 kg darált hús
1 2 tojás a masszához
3 4 szelet kenyér
zöldségzöldje
fokhagyma izlés szerint
1 kisebb fel vöröshagyma lereszelve
só, bors, vegeta, piros paprika, kenyérmorzsa

4 főtt tojás tölteléknek

A húst össze kell dolgozni a vizbe áztatott, kinyomkodott kenyérrel, hagymával, fokhagymával, füszerekkel, tojással. Egy tálcára morzsát szórni, és ezen egy vastag lapba kinyomkodni, erre tenni a főtt tojásokat, majd rá a többi húst, és morzsa segitségével bejgli alakúra formázni. Tepszit kiolajozni, beletenni, lefedve sütni, majd a fólia levétele után pirosra sütni, közben locsolgatni :) Finom :)












Fűszeres mézes pálinka

Nem vagyok pálinka rajongó. Mézes pálinka rajongó sem. Ám az ünnep közeledtével engem is megszáll az ünnepi szellem, s elfogyasztok 1 2 3 4 kupica mézespálinkát:)
Idén valami mást szerettem volna...kókuszlikőr volt tervben, mégis mézes lett belőle egy kicsit másképp:)

Ami hozzá kell:
1 csinosabb üveg
2 narancs héja és leve
szegfűbors
szegfűszeg
fahéj (egész)
vanilia
pálinka
méz

A narancs héját levágom, de úgy, hogy minél kevesebb fehér rész maradjon rajta, levét kifacsarom. A héjat az üvegbe teszem, a narancslében (pici vizzel) felforralom a a füszereket és azt is az üvegbe öntöm. Majd jön a melegitett méz és rá a pálinka. Zutty össze:) 2 3 nap után már érezni a füszereket :)