Keresés ebben a blogban

2012. május 15., kedd

Lush henna, sártenger, csalódás

Kb 2 hónapja nem festem a hajam kémiai festékkel. Hennázás előtti türelmi idő a 3 hónap - egyesek szerint. No én vagyok a kettesek, mert nem vártam ki...mégpedig azért, mert gimis koromban nagy hennalázban égtünk a csajokkal. Abban az időben még nem lógtam ennyit a neten, korlátlan net sem volt, tehát Antalvali és többi okosságról sem hallottam olvastam...Mi csak annyit tudtunk, hogy hű de jó, természetes, olcsó, büdös, de ugyan azt tudja, mint a dobozos festék. Sötét burgundi szinűre festettem akkoriban. Tisztán emlékszem, hogy volt rá eset, hogy nem találtam a megfelelő hennát, befestettem garnier festékkel, aztán a következő honapban ismét hennáztam. Soha olyan gyönyörű hosszú, csillogó, szögegyenes, dús hajam nem volt, mint abban az időben...én nem égett le, nem lett zöld, nem ment tönkre.
Herbul hennát használtam, kicsi zacskósat. Egyszerüen kávéval kikevertem, feltettem,talán 3 órát volt rajta és voáláá átalakulás. Aztán most öreg 25 éves fejemre engem is megfertőzött ez a sok információ, hogy mit is kenünk magunkra...s hát úgy hirlik, hogy a herbul henna nem épp tiszta hennából áll. Jött hát az elhatározás, hogy beinvesztáljak egy tábla lush hennába. Caca noire mellett döntöttem, mert igazás sötét hajat szerettem volna, nem vörösbarnát.

No hát hatalmas a csalódás...a hajam kifakult lilás vörös volt. Most...seszinű, mintha kimarta volna a saját szinemet. A sötét fekete, barna szinhez köze nincs :S 2 órát tartottam  a hajamon. Tudom, hogy többet irtak, de
az emlékeimben még az élt, hogy mindig 2 órát mászkáltam zacskóval a fejemen. Még egy esélyt kap tőlem, ha a köv alkalommal nem bizonyit, kihajitom a szemétbe...
Amit még észrevettem, hogy lemosáskor hullott tőle a hajam és iszonyú durva tapintású volt. Ha nem nyomatok rá fél tubus balzsamot, szerintem...nem is tudom :((((


2012. május 14., hétfő

Tojásrántotta

 Van ebben a rántottában minden jó :) Krémsajt, egy kanál mustár, egy kanál majonéz, kevés tarka bors, kevés vegeta, sonka, petrezselyemzöld :) Tavaszi zöld salátával és egészben sült burgonyával ettük.

Túrógombóc

Fél kg túróhoz (én ricottát használtam) hozzáadtam 1 egész tojást, 8 púpos kanál grízt, 2 kanál lisztet, 1 csipet sót, 2 vaniliás cukrot, egy citrom reszelt héját. Egész éjszakára hűtőbe tettem. Vizes kézzel gombócokat formáztam, forró vízben kifőztem, pirított zsemlemorzsába forgattam őket. Végül jól megszórtam porcukorral, hogy ráolvadjon. Forró málna lekvárral ettük :)

Rántott hús sajtbundában



Fölösleges hosszan magyarázni, hogyan készült ez a csoda. Pofon egyszerű. Ugyan úgy csináltam mindent, mintha morzsába paniroznék, csak morzsa helyett reszelt füstölt sajtba forgattam a szeleteket. Kiolajozott, morzsával megszórt tepsiben sütöttem 180 fokon kb 35 40 percet. Végül sós, fehérborsos, szerecsendiós tejfölt halmoztam a tetejére. Csak úgy faltuk... :)

Palánták - mini dzsungel

Fogalmam sem volt, hogyan kell pikirozni és stb.... Az itthoniak csupa "okos" tanáccsal láttak el...ne tedd ide, ne tedd oda, ne locsold, locsold, megnyúlik, elnyúrgul, kidől, beteg lesz...:S Logikusan gondolkodva gyors rájöttem, hogy ha egy kis cserépben sok a dudás, akkor hamarosan minden dudás fő dudás akar lenni, így egymást túlszárnyalva egyik a másikat lekörözve fölfelé emelkednek...vagyis elnyúlnak. Így minden kis pali saját territóriumot igényel:) Úgy vettem észre -lehet, hogy nincs igy -, hogy azok a paprikák, amiket átültettem saját pohárba, sokkal jobban fejlődtek, mint azok a társaik, akik ugyan egyedül voltak a szaporitó ládában, de nem lettek megmozgatva. Mintha emlékeznék valamire, hogy a növény gyökérzete meg kell sérüljön egy kicsit, hogy aztán erősebb legyen (??). A paradicsomok szintén jobban erőre kaptak, amint átültettem őket. Szinte egy időben kerültek szaporitó ládába, mégis a hatalmas termést adó hibridek és a koktél valamint futó paradicsomok sokkal gyorsabban nőttek, sokkal erősebbek lettek. Magyarázatot nem tudok rá.
A brokkolival szintén érdekes esetem volt. 2 szaporitóládányi brokkolit ültettem, de mikor már láttam hogy kinövik az edényt, úgy döntöttem, tejfölös pohárban folytatják életüket. Igen ám...csak nem gondoltam, hogy ennyi palánta lesz, mi pedig nem tudtunk elfogyasztani elég poharas joghurtot és tejfölt az átültetésig. Igy aztán egy fél tálcányi palánta a kertbe került (palántát nem akartam kidobni, inkább kitettem öket a szabadba tálcástól)...Ez valamikor március végén volt, mert nagy fagyok voltak. Szinte biztosra vettem, hogy a palántáknak annyi. Poharas társaik az ablakban fejlődtek tovább :) No...április közepén rácsodálkoztam, hogy a számüzött brokkolik élnek, virulnak, nem nyúltak meg, erős száruk van, fejlettebb levelük. Se fagy, se szárasság nem pusztittotta el őket. Megsajnáltam a kis palikat, és egy nagy fagyisdobozba ültettem a túlélőket. És itt a történetem lényege, amiből is a kiszoktatás fontosságára akartam rámutatni. A gyümölcsösben szépen elrendezett végső helyükre lettek ültetve az ablakban sütkérezők és a surviverek is. Jelen pillanatban csak a fagyisbödönös palánták élnek, virulnak, köszönik szépen jól érzik magukat. Az ablakban sütkérező társaik egytől egyig kipusztultak. Valahogy olyan ez mintha a francia légióst és Barbiet kidobnák repülőből Guinea fölött, hogy maradjanak talpon és védjék a rakéta bázist :D Barbie nem kapott kiképzést...hm....Bezzeg légiós társa :) Na jó, ez egy kicsit morbid volt :D

Szintén a kiszoktatással kapcsolatban...Azok a cukkini palánták, amig 3 napon keresztül a kertben voltak, hogy szokják a napfényt, megmaradtak. Azok, amik a szobából kerültek a földbe, mind elpusztultak.





Palántázás

Első alkalommal próbálkoztam palántát nevelni. Öt fajta paradicsom, 2 fajta paprika, cukkini, zeller, menta, citromfű és bazsalikom. Próbáltam infókat gyűjteni a neten kóborolva...sajnos kevés sikerrel :( Bár néhány hasznos infótért azért mégis nagyon hálás vagyok. Végül idő közben mégis belejön az ember, nagyon lehet élvezni a dolgot :)






A húsvét képekben