Keresés ebben a blogban

2012. február 11., szombat

Sajtos croissant

A gportálos lakoma oldalról vettem a receptet. Juhász Ilonka receptje mozgatta meg leginkább a fantáziámat. Nem csalódtam, a recept tökéletes:)

75 dkg liszt
5 dkg élesztő
2 dcl tej
2 dcl joghurt
1 kanál cukor
2 púpos kanál só
2 tojás
1 egész margarin(fagyosan)

Az éleszőt a tejjel és cukorral megfuttatam. A liszthez hozzáadtam a sót, tojásokat (én egy egész tojásból és 2 fehérjéből csináltam), a joghurtot. Hozzáöntöttem a megfuttatott élesztőt, jól összedolgoztam. 8 db palacsintaszerűséget gyúrtam belőle és mindegyik lapra (kivétel a legfelső) margarint reszeltem. Az igy egymásra pakolt palacsintákat kinyújtottam amilyen vékonyra csak tudtam. Háromszögeket vagdostam, sajttal töltöttem és kizsirozott tepszibe tettem. Tetejét sós tojássárgával kentem meg.
200 fokon sütöttem pirosra. Nagyon finomak lettek:)

2012. január 14., szombat

Pizza pizza pizza!!!!

Biztosan mással is van az az érzés, mikor megkivánunk egy ízt, addig nem hagy nyugodni , mig el nem készitjük... Velem igy van, mikor pizzáról van szó. Imádom minden formáját, de 2 alapkomponens általában nem hiányozhat. Ez a paradicsom és a sajt :)
Napok óta csillapithatatlan pizza utáni vágyamat tegnap végre csillapithattam. Pénz szükében nekiálltam a pizzagyártásnak. Számtalanszor vallottam már kudarcot, vastag lett, kemény lett, kalácsos lett... DE tegnap megtaláltam az igazi finom pizza receptjét, és az instrukciókat is hozzá (mert anélkül, talán nem jövök rá a nyitjára). Köszönöm a rántotthús wokban szerzőjének a postot, ami megváltoztatta a kelt tésztához való viszonyomat :)

Hozzávalók:
55 dkg liszt
5 dkg élesztő
323 ml viz
1 kanál cukor
1 kaanál só
2 3 kanál oliva olaj

A meleg vizet összekeverjük a kanál cukorral, oliva olajjal, élesztővel és felfuttatjuk. A lisztbe mélyedést csináluk, és ebbe öntünk egy kevés élesztős vizet. Összekevergetjük annyi liszttel, amennyit felvesz. Újra nyakon öntjük élesztővel, újra kevergetjük. Addig ismételjük, mig az élesztő el nem fogy. Ezútán jön a titok :) A dagasztás. Gyűrjük és gyúrjuk kb 15 percen át. A végén a tészta már teljes átalakul, nem ragad a kezünkhöz, formázható. Ezután a munkalapra grizt és lisztet szórunk, az elnegyedelt tésztát papirvékonyra nyújtjuk rajta. Közben a sütőt már előmelegitjük 250 300 fokra. A tésztát én most pépesitett fokhagymával öszzekevert paradicsommal locsoltam meg, bazsalikomot, oregánót, majd reszelt trapistát tettem rá. Igy sütöttem kb 14 percig. Isteni lett :)

sajnos kép megint nem lett:(


itt az elmaradt kép:)













2011. december 23., péntek

puncs gombóc és gesztenyés gombóc

Puncs mignon:

4 tojásos piskótát sütöttem,amit széttördeltem. Ebbe tettem egy kanál baracklekvárt, két kanál kakaót, egy kevéske margarint olvasztva, 3 narancs levét és nyakon öntöttem jóskán rummal. Kevés porcukrot is adtam hozzá. Golyókat formáztam, és csokiba mártottam.

Gesztenyés desszert:

250 g geszteny
izlés szerint egy kevés darált keksz
kevés olvasztott margarin
kevés porcukor
vaniliás cukor
rum
3 kanál felvert tejszint

Ezt masszává gyúrtam,kihütöttem, golyókká formáltam és csokiba mártottam:) Rondák voltak, de finomak :)




 





Stefánia vagdalt


Hozzávalók:

1 kg darált hús
1 2 tojás a masszához
3 4 szelet kenyér
zöldségzöldje
fokhagyma izlés szerint
1 kisebb fel vöröshagyma lereszelve
só, bors, vegeta, piros paprika, kenyérmorzsa

4 főtt tojás tölteléknek

A húst össze kell dolgozni a vizbe áztatott, kinyomkodott kenyérrel, hagymával, fokhagymával, füszerekkel, tojással. Egy tálcára morzsát szórni, és ezen egy vastag lapba kinyomkodni, erre tenni a főtt tojásokat, majd rá a többi húst, és morzsa segitségével bejgli alakúra formázni. Tepszit kiolajozni, beletenni, lefedve sütni, majd a fólia levétele után pirosra sütni, közben locsolgatni :) Finom :)












Fűszeres mézes pálinka

Nem vagyok pálinka rajongó. Mézes pálinka rajongó sem. Ám az ünnep közeledtével engem is megszáll az ünnepi szellem, s elfogyasztok 1 2 3 4 kupica mézespálinkát:)
Idén valami mást szerettem volna...kókuszlikőr volt tervben, mégis mézes lett belőle egy kicsit másképp:)

Ami hozzá kell:
1 csinosabb üveg
2 narancs héja és leve
szegfűbors
szegfűszeg
fahéj (egész)
vanilia
pálinka
méz

A narancs héját levágom, de úgy, hogy minél kevesebb fehér rész maradjon rajta, levét kifacsarom. A héjat az üvegbe teszem, a narancslében (pici vizzel) felforralom a a füszereket és azt is az üvegbe öntöm. Majd jön a melegitett méz és rá a pálinka. Zutty össze:) 2 3 nap után már érezni a füszereket :)



















2011. november 25., péntek

Birsalmás sütemény

Inkább a birskrémes torta nevet adnám neki. Ez a recept teljesen az én agyamból pattant ki, na nem vmi  fantasztikus újdonság...de az ize feledhetetlen. Mikor nekiálltam, ne gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz.

Apukám vizespiskóta receptjét használtam (azt hiszem Horváth Ilona szakácskönyvből van...):

Hozzávalók:

4 tojás sárgája és fehérje
25 dkg cukor
4 ek viz
20 dkg liszt
fél tasak sütőpor

Ebből piskótát sütöttem, félbevágtam.

Krém:

5 db birsalmát félbe vágtam, kimagoztam, jánaiba tettem és 750 w-on mikroztam kb 15 percig.
3 kaná lisztet és 3 kanál grizt elkevertem egy tojással, felöntöttem 2,5 dcl vizzel (később még pótoltam egy kevéssel).
Hozzáadtam egy vaniliás cukrot, 3 4 kanál cukrot(kóstolni kell, én nem szeretem ha túl édes), egy vanilia kikapart belsejét, krémmé főztem.
A megpuhult birsalmákat pépessé turmixoltam, és hozzákevertem a krémhez. Kihütöttem.
Ezt töltöttem a piskótába, átkentem a felső piskótát is, oldalukra is tettem belőle. Majd tejszinnel is befedtem.

Isteni:)




Savanyúság télire avagy Tursija

Hozzávalók:


gyöngyhagyma
zöldparadicsom
paprika
csicsóka
karfiol
apró uborka


Az alaplevet 6,6 kg zöldséghez mértem:

5 l viz
1 l ecet
0,5 kg cukor
15 dkg só
1 tasak borkősav
ízlés szerint bors, babérlevél, koriander, mustármag (idén kihagytam)
szőlőlevél ágacskával


A levet felfőzöm, de nem forralom, épp csak melegitek rajta egyet. A savanyúságos hordóba beledobálgatom a zöldségeket és rázuttyantom a levet. Tányért teszek rá, hogy lenyomja a finomságokat a lé alá:) Kb 4 hét után ettem belőle, akkora már minden beért:)

Tettem el külön zöldparadicsomot is ugyan ebbe a lébe annyi különbséggel, hogy pár félbetört fefferonit tettem a paradicsomokhoz.

Fefferonival is ugyan igy jártam el.


:)