Keresés ebben a blogban
2012. szeptember 12., szerda
Gomba szósz sült krumplival
Újabb villámgyors nyári recept. 15 perc alatt megvan.
Egy kisebb fej hagymát olajon megfonnyasztok. Petrezselyem zöldjét adok hozzá, még egy kicsit kevergetem. Majd a felszeletelt gomba is mehet hozzá, fűszerezem sóval, borssal, kevés fokhagyma porral, pici vegetával. Mikor a gomba megadta magát, pici levet ereszt, tejföllel elkevert grizes kukorica lisztet adok hozzá. Ha sűrűbbre akarjuk, tegyünk hozzá még tejfölt. Rottyantsunk rajta annyit, hogy a grízes liszt ne ropogjon és készen is vagyunk :)
Egy kisebb fej hagymát olajon megfonnyasztok. Petrezselyem zöldjét adok hozzá, még egy kicsit kevergetem. Majd a felszeletelt gomba is mehet hozzá, fűszerezem sóval, borssal, kevés fokhagyma porral, pici vegetával. Mikor a gomba megadta magát, pici levet ereszt, tejföllel elkevert grizes kukorica lisztet adok hozzá. Ha sűrűbbre akarjuk, tegyünk hozzá még tejfölt. Rottyantsunk rajta annyit, hogy a grízes liszt ne ropogjon és készen is vagyunk :)
Gomba orly módra
Néhány recept elmaradt így az augusztusi hónap folyamán. Pedig nem bőjtölnek ilyentájt az emberek, hiszen érik a sok gyümölcs, a szőlő, készül a pálinka és a bor, begyujtják a kemencét, élvezzük az utolsó meleg napokat, rotyog a paprikás a bográcsban, forgolódnak az illatos húsok a roston. Nekem ez az augusztus. Igaz ma már bőven a szeptemberben járunk. De emlékezni mindig jó :)
A meleg sőt forró hétköznaokon, ami főleg rohanással telik, nincs az embernek sok kedve főzőcskézni a konyhában. Ilyenkor jók ezek a gasztrocsodának egyáltalán nem mondható pofon egyszerű receptek.
Kisebb gombákat vásárolok. A gombafejeket jól megmosom, megdörgölöm. Mi nem szedjük le a héját...Gombász szomszéd a földből kiszedve harapja ketté a friss gombát, él és virul, így én sem aggódok. :)
Kevés sóval és vegetával szórom meg és megpróbálam átdörzsölgetni, hogy mindenhol érje a fűszer. Állni hagyom egy 10 percre. Közben liszttel, tojással, sóval, vegetával, sörrel sűrű palacsintatésztát keverek. Ebben forgatom meg a gombákat, hogy jól megtapadjon rajta a sűrű bunda. majd villám gyorsan forró olajba dobom és pár percig sütöm. Friss paradicsommal és sültkrumplival fogyasztottuk :)
A meleg sőt forró hétköznaokon, ami főleg rohanással telik, nincs az embernek sok kedve főzőcskézni a konyhában. Ilyenkor jók ezek a gasztrocsodának egyáltalán nem mondható pofon egyszerű receptek.
Kisebb gombákat vásárolok. A gombafejeket jól megmosom, megdörgölöm. Mi nem szedjük le a héját...Gombász szomszéd a földből kiszedve harapja ketté a friss gombát, él és virul, így én sem aggódok. :)
Kevés sóval és vegetával szórom meg és megpróbálam átdörzsölgetni, hogy mindenhol érje a fűszer. Állni hagyom egy 10 percre. Közben liszttel, tojással, sóval, vegetával, sörrel sűrű palacsintatésztát keverek. Ebben forgatom meg a gombákat, hogy jól megtapadjon rajta a sűrű bunda. majd villám gyorsan forró olajba dobom és pár percig sütöm. Friss paradicsommal és sültkrumplival fogyasztottuk :)
2012. augusztus 23., csütörtök
Pár megjegyzés a kertből...
A kerti palántákhoz nagy reményeket fűztem. Sajnos az időjárás közbe szólt. Ez a meleg és a szárazság csak úgy szedi áldozatait, legyen az ember, állat vagy növény. A tüző napra ültetett cukkinik egytől egyik kiszáradtak, tönkrementek. Pedig a tökfélék nem túl igényes növények...A dinnyék sajnos ugyan így végezték, mivel nem volt lehetőségem minden nap 2x locsolni őket. Idén a gyümölcsfákhoz öntözőt szereltettünk jövőre majd a csöpögtető nyilásokhoz tesze el egy két dinnye palántát hátha alapon. A paprikák - igaz, hogy véznák -, de meglepően jól szerepeltek. Úgy tűnik, ők az egyetlenek, akik élvezik ezt az időjárást. A paradicsomok száradnak ki, holott kapnak vizet, ha nem is minden nap. A legtűrőképesebbnek a koktél paradicsom bizonyult. Nem gondoltam volna, de az alig öntözött, elfeledett bokor a kerítés mellett fürtökben hozta a kis bogyókat. Az ökörszív vagy hibrid paradicsom a kedvencemmé vált. Leves, édes, hatalmas. Igazi paradicsom. A zellerem hatalmas, bokros, csak épp zeller nincs a földben. Így a leveleket eltesszük a fagyra, jó lesz a téli levesbe :) A brokkoli csak nől és virágzik, de termést nem hozott...
Jövőre már tapasztaltabb kertész leszek. Tudni fogom, hogy mi mekkorára nől, hogyan és hova kell hogy ültessem.
Kapros gombás csirke
A vasárnapi menü csirke volt. Na de nem akárhogyan...Ez egy tovább fejleszetett recept. Az alap szerint füstölt szalonna, csirke, tejföl és fehérbor alkotnak egy kitűnő étket. Ezt variáltuk tovább gombával, majd kaporral, de bor nélkül. Az olajon megpirítjuk a császárszalonnát, majd fehéredésig kell kevergetni a csirkét a gombával, kaporral. Ezután kevés vízzel felönteni, sózni, borsozni, tenni hozzá vegetát, egy csipet rozmaringot. A végén mehet bele a tejföl ízlés szerint. Mi nem sajnáltuk, hogy jó sűrű legyen. Finom volt. Főtt krumplival tálaltuk. Sajnos kép már nem készülhetett róla...
Kenyérlángos
Ettem volna valami tésztásat szombat este. Nem pizzát, nem pogácsát, valami finom lepény szerűt... Így kipróbátam a kenyérlángost. Nem bántam meg, fantasztikus volt a sós tejföl és a lilahagyma a puha tésztán!!!!!
Két félét készítettem, egy snidlinges krémsajts-tejfölöset és egy tejfölös-lilahagymás-szalonnapörcöset. Nekem szalonna nélkül talán jobblett volna...
110 dkg liszthez 3 dl vízben felfuttatott élesztőt adtam. Öntöttem hozzá egy kevés olíva olajat, 3 púpos kanál sót, és még annyi langyos vizet amennyit a gyúrás közben felvett. Kb fél órát kelesztettem, duplájéra dagadt. Ez két tepsinyi adag, vagyis egy nagytepsinyi és egy kicsi. A tetejére sós tejfölt, snidlinget vagy tejfölt és vékonyra! szelt lila hagymát szórtam szalonnával.
Két félét készítettem, egy snidlinges krémsajts-tejfölöset és egy tejfölös-lilahagymás-szalonnapörcöset. Nekem szalonna nélkül talán jobblett volna...
110 dkg liszthez 3 dl vízben felfuttatott élesztőt adtam. Öntöttem hozzá egy kevés olíva olajat, 3 púpos kanál sót, és még annyi langyos vizet amennyit a gyúrás közben felvett. Kb fél órát kelesztettem, duplájéra dagadt. Ez két tepsinyi adag, vagyis egy nagytepsinyi és egy kicsi. A tetejére sós tejfölt, snidlinget vagy tejfölt és vékonyra! szelt lila hagymát szórtam szalonnával.
Rakott spaghetti
Már csináltam párszor csőben sült makarónit. Szeretem is, csavart tésztából a legjobb, mert a teteje ropogósra sül :) Most viszont valami paradicsomosat ettem volna és csak spaghetti tészta volt itthon. Volt egy edény fagyasztott spaghetti szószom. Megfőztem 500 g tésztát, majd egy tepsi aljára tettem a felét. Megsóztam, megöntöztem olíva olajjal. Rákanalaztam a szószt majd a tészta másik felét is a tepsibe tettem. tetejére Tejből, tojásból, joghurtból, kukoricaliszttel és sóval besamellt öntöttem és sajttal reszeltem le:) Nagyon fonom volt. Érdekes hogy estére még jobban összeértek az ízek, hidegen tüntettük el a maradékot.
Címkék:
csőben sült,
spaghetti,
spaghetti szósz
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)