Keresés ebben a blogban
2012. december 22., szombat
Húsmentes töltött gomba sült zöldségekkel
Csöppet sem macerás és nagyon finom.
A gombákat 5 percig főzöm, majd tálra teszem őket. A töltelék:
- Egy nagy vastag szelet vízbe áztatott teljes kiőrlésű kenyér (héj nélkül)
- 1 tojás
- 1 kanál mustár
- 1 kanál vegeta
Ezzel a keverékkel szépen megtöltöm (vagyis villával rápüffölöm egy kicsit). nem fog leesni, lefolyni stb...reszelt sajtot teszek rá.
A krumplit, fehérrépát és répát sós vegetás vizben majdnem készre főzöm. Tepsibe teszem a gomba mellé, tyúkzsirral kicsit meglocsolom. Lehet karikákra vágott póréhagymát is hozzáadni. Tetejét még utósózom, tarkaborsozom. Ide-oda egy nagy kanál tejfölt teszek és betolom a sütőbe 220 fokra.
Címkék:
gomba,
sült zöldség,
töltött,
vegetáriánus,
zöldség
2012. december 21., péntek
Házi sajt folytatás...
Mert hogy lesz folytatás :) Tegnap este végre volt ok az ünneplésre, így megvágtuk a sajtokat.
A borban érlelt diós szárazabb, nem lágy, de az íze intenzív, finom. A külseje vastag boros kérget kapott. Nehezebben vágható. Az íze kellemes, a diótól pikáns...Nagyon tetszik, még biztosan csinálok :)
A köménymagos sóóóós lett mint a hering :( Rájöttem, hol a hiba. A sót nem hideg, hanem meleg vízbe tettem. Így rögtön feloldódott, gondolom a meleg víz által meg előbb is beivódott. Egy napos sófürdő nem szükséges, ha meleg vízbe tesszük...Amúgy a sósságtól eltekintve hihetetlen finom, illatos. Külseje szintén kérget kapott, sárgul. Még egy hét kellett volna és teljes vajsárga kabátot öltösön -hogy legyünk már költőiek :) Mikor felvágtam, a köménymag illata fenséges volt...
A végére tartogattam a legjobban. Jelentem, hogy a trappista jellegű sajtom, nem csak jellegű. Hanem trappista. Napsárga, belül kemény, az illata mint a trappistáé. Az íze...Nos anyukám nem tudta, hogy melyik az enyém és melyik a bolti :)
Teljes a siker. Jöhet a következő kísérlet. A trappistákat méhviasszal fogom bevonni, hogy ne száradjanak ki. A sajtöregítéssel is megpróbálkozom :)
A borban érlelt diós szárazabb, nem lágy, de az íze intenzív, finom. A külseje vastag boros kérget kapott. Nehezebben vágható. Az íze kellemes, a diótól pikáns...Nagyon tetszik, még biztosan csinálok :)
A köménymagos sóóóós lett mint a hering :( Rájöttem, hol a hiba. A sót nem hideg, hanem meleg vízbe tettem. Így rögtön feloldódott, gondolom a meleg víz által meg előbb is beivódott. Egy napos sófürdő nem szükséges, ha meleg vízbe tesszük...Amúgy a sósságtól eltekintve hihetetlen finom, illatos. Külseje szintén kérget kapott, sárgul. Még egy hét kellett volna és teljes vajsárga kabátot öltösön -hogy legyünk már költőiek :) Mikor felvágtam, a köménymag illata fenséges volt...
A végére tartogattam a legjobban. Jelentem, hogy a trappista jellegű sajtom, nem csak jellegű. Hanem trappista. Napsárga, belül kemény, az illata mint a trappistáé. Az íze...Nos anyukám nem tudta, hogy melyik az enyém és melyik a bolti :)
Teljes a siker. Jöhet a következő kísérlet. A trappistákat méhviasszal fogom bevonni, hogy ne száradjanak ki. A sajtöregítéssel is megpróbálkozom :)
2012. december 20., csütörtök
Húsleves újrahasznosítása
Ha vasárnap, akkor húsleves. Csakhogy a leves frissen jó. Még csak csak másnap lecsúszik egy tányérral, de már nem azt az élményt nyújtja, mint előző nap. Anyukámat igyekszem leszoktatni a kondéros levesről. Mégsem egy hadseregre főz...csak 4 emberre.
Így történt, hogy jobbnál jobb finomságok maradtak meg a 3 napos levesben. Levével a kutyus járt jól, mi pedig a kevés fokhagymás libazsírban sült leveszöldséggel és hússal. Nagyon finom! És így nem veszett kárba.
Így történt, hogy jobbnál jobb finomságok maradtak meg a 3 napos levesben. Levével a kutyus járt jól, mi pedig a kevés fokhagymás libazsírban sült leveszöldséggel és hússal. Nagyon finom! És így nem veszett kárba.
2012. december 9., vasárnap
A legfinomabb brownie
Eszméletlenül csokis és finom és gyors....mmmm...én még ilyen töményen csokis csodát nem ettem. Alig tudtam leállni. Fenomenális! valahol a neten böngészve találtam. Nem tudom a forrást, de ha valaki a receptjére ismer, annak minden elismerésem és hálás köszönet! :)
Én egy nagy teás bögrét vettem alapul:
1 csésze vaj
100 g fekete csoki
1 csésze cukor
1/2 csésze kakaó
1/2 csésze sűrű tejszín (ha nincs, akkor zsíros tejföl)
3 tojás
2 vaniliás cukor
1/2 csésze liszt
1/4 tk só
(Ízlés szerint rumos mazsola és pörkölt dió)
tetejére: -itt én kicsit változtattam
170 g csoki
6 ek tejszín
3 ek sótlan vaj
Tehát a vajat, olvasztott 10 dkg csokit, cukrot, kakaót, tejszínt vagy tejfölt, tojást, sót összekeverjük robotgéppel. Ezutén belekeverjük a száraz részeket kakaó, liszt, mazsola, pörkölt dió...
Kivajazott formában 180 fokon sütjük kb 40 perccig. Ne száradjon ki!
A tetejét én rumos barack lekvárral és olvasztott fekete csokival kentem meg. Még aznap ettünk belőle, de másnap miután kihűlt és összeértek az ízek...hát én elolvadtam :)
Kép hamarosan
Én egy nagy teás bögrét vettem alapul:
1 csésze vaj
100 g fekete csoki
1 csésze cukor
1/2 csésze kakaó
1/2 csésze sűrű tejszín (ha nincs, akkor zsíros tejföl)
3 tojás
2 vaniliás cukor
1/2 csésze liszt
1/4 tk só
(Ízlés szerint rumos mazsola és pörkölt dió)
tetejére: -itt én kicsit változtattam
170 g csoki
6 ek tejszín
3 ek sótlan vaj
Tehát a vajat, olvasztott 10 dkg csokit, cukrot, kakaót, tejszínt vagy tejfölt, tojást, sót összekeverjük robotgéppel. Ezutén belekeverjük a száraz részeket kakaó, liszt, mazsola, pörkölt dió...
Kivajazott formában 180 fokon sütjük kb 40 perccig. Ne száradjon ki!
A tetejét én rumos barack lekvárral és olvasztott fekete csokival kentem meg. Még aznap ettünk belőle, de másnap miután kihűlt és összeértek az ízek...hát én elolvadtam :)
Kép hamarosan
2012. december 7., péntek
Borban érlelt diós sajt
A borban érlelés annyit tesz nálam, hogy nem vízfürdőt, hanem sós borfürdőt kapott.
Nem friss tejből készítettem. Tulajdonképpen kicsit túrósabb jellegű sajtot szerettem volna. Hogy mi lesz belőle, nem tudom. Az alvadék túrószerű volt, hozzákevertem pörkölt diót. Most deszkán várakozik, durva sóval dörzsöltem be. Kiváncsian várom, mi lesz a végeredmény.
Egy angol hölgy honlapján olvastam, hogy a sajtot öregíteni is lehet. Mivel a kamrában, pincében tartás nem mindig adja az ideális hőmérséklet - páratartalom értékeket, így ez az okos hölgy kitalálta, hogy dobozolni kell a sajtokat. A sajt méretétől függően legalább 2x nagyobb dobozra és egy tiszta szivacsra van szükség.
A szivacsot enyhén meg kell nedvesíteni. A sajtot a dobozba tenni, távolabb tőle az oldalára állított szivacsot, az egészet lezárni és a hűtő aljába tenni. Voálá sajtbarlang :)
Ki fogom próbálni, ám előbb kiváncsi vagyok a kamrai folyamatokra. A trappista (jellegű) sajtom szépen sárgul! Elég hideg van,szellőzés megoldva, páratartalommal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)